sahinuzunsimsek@gmail.com

Şahin Uzunşimşek

Aslında Bildiğin Şeyler, Sadece Farkına Var!

Veri Bilimi 1.Hafta Ödevi: Konsolda Hesaplama

veri bilimi

Veri Bilimi ödev serisinin ilk haftasına hoş geldiniz!

Eğer “Neden Veri Bilimi” adlı yazımı okuduktan sonra başlangıç için birkaç kaynak araştırdıysan veya Udemy üzerinden eğitim aldıysan bu ödev seni biraz sıkabilir.

Kazanmak yetenek ister tekrar etmek ise karakter ( George Santayana ) Onun için tekrar iyidir : )

Veri Bilimi eğitiminin ilk haftasında Veri okuryazarlığı, veriden faydalı bilgi çıkarma, değişkenler , ölçütler gibi temel konularla başladık. Eğitime katılanların birçoğu Udemy’den Mustafa Vahit Hoca’nın temel eğitimlerini tamamladığı için Python tarafına da ufak bir giriş yapabildik.

Hocanın bize verdiği 5 farklı ödev vardı.

  • Hocanın Turkcell Geleceği Yazanlar için hazırladığı Veri Bilimi içeriklerinden “Veri Bilimi ve Yapay Zekaya Giriş” ve “Veri Okuryazarlığı” sınavlarına girmek
  • Tüik veya OECD sitelerine girerek 3 farklı ülkeyi 3 metrik bazında değerlendirmek ve sonunda nerede yaşamak istersin sorusuna cevap vermek ( Burada amaç grafik okuma, anlamlandırma ve yorumlama kabiliyetimizi geliştirmeye çalışmak )
  • Konsoldan Python kodu çalıştırmak
  • 4 işlemi içeren bir script oluşturmak

1)Veri Bilimi ve Yapay Zekaya Giriş ve Veri Okuryazarlığı sınavlarına girdim ve sertifikayı aşağıda paylaşacağım.

2)Oecd sitesine girerek İtalya, Lüksemburg ve Yeni Zellanda ülkelerini seçerek 3 farklı metriği inceleyerek kendimce yorumlar çıkarttım. Şu şekilde aşağıda paylaşıyorum.

İtalya

veri bilimi

Lüksemburg

Yeni Zellanda

Değerlendirme:

3 farklı ülkenin 3 farklı kriterini değerlendirdim. Bunlar:

  • Nüfus
  • Gayri Safi Yurtiçi Hasıla
  • Gelir Eşitsizliği

Nüfus: Lüksemburg ve Yeni Zellanda nüfusunu arttırma yönünde politikalar izlerken İtalya belli bir nüfus oranına ulaştığı için hali hazırda bulunan nüfusu koruma yolunu seçmiştir. Bir önceki yıla göre İtalya %0,2 azalırken, Lüksemburg ve Yeni Zellanda %1,9 oranında artmıştır. İtalya’nın nüfusu koruma yolunu seçmesi bilinçli bir hamle olarak görülmemektedir. Çünkü İtalya’nın yaşlı nüfus oranı OECD ülkelerinin ortalamasından %32 daha fazladır ( 2018 yılı ) . Genç nüfus oranı ise %25 daha azdır ( 2018 yılı)

Yeni Zellanda’nın genç nüfus oranı ise OECD ortalamasına göre %9 daha fazladır. Lüksemburg ise %9 oranında daha düşüktür.

Benim için nüfus kriterinde ülkenin kalabalık olmaması ve genç olması önemlidir. İstanbul gibi bir yerde yaşadıktan sonra daha sakin ve az kişinin yaşadığı yere gitmek isterim, genç nüfus olması ise beni daha genç hissettirecektir.

Buradaki ülke seçimim sırasıyla; Yeni Zellanda, Lüksemburg, İtalya

Gayri Sayfi Yurtiçi Hasıla: Bir ülkenin kendi topraklarında ürettiği değerlerin toplamını ifade eden bu kavram o ülkenin ekonomisinin devamlılığıyla ilgili önemli ipuçları vermektedir. Lüksemburg’un nüfusunun az olmasından dolayı GSYH İtalya ve Yeni Zellanda’nın 2,5 katıdır. Ama İtalya’nın nüfusu Lüksemburg’un 10 katıdır. Yani İtalya nüfus olarak 10 kat büyük olmasına rağmen GSYH hasıla olarak Lüksemburg’dan 2,5 kat düşük olması gayet olumlu bir durum.

Burada Yeni Zellanda daha az nüfusa rağmen İtalya ile neredeyse aynı GSYH’ye sahip. Bu ülkedeki üretim çok verimli değil ve sürdürülebilir değil olarak görünmektedir.

Buradaki ülke seçimim sırasıyla; İtalya, Lüksemburg, Yeni Zellanda

Gelir Eşitsizliği: Gelir Eşitsizliği için OECD 1 ve 0 arasında puanlama yapmış. 0 ‘a yakınlık eşitliği, 1’e yakınlık ise eşitsizliği tanımlıyor. 41 ülkelik OECD topluluğunun %85’lik kısmında yer alan İtalya ve Lüksemburg 0,33 puan almıştır. Bu puanla gelirlerin eşit dağıtıldığını anlıyoruz. Yeni Zellanda da %85’lik kısımda yer alıyor fakat İtalya ve Lüksemburg’un %6 gerisinde.

Buradaki ülke seçimim sırasıyla İtalya, Lüksemburg, Yeni Zellanda

Genel Yorum: İtalya nüfusunun kalabalık olmasına ve yaşlı nüfusuna rağmen oturmuş bir düzeni ve hataya çok fazla yer olmayan düzenli sistemi var. Bundan dolayı İtalya en iyi tercih.

3)Konsoldan Python kodu çalıştıracağız. Anaconda Navigator indirdikten sonra Spyder idesini açıyoruz. Spyder’da print fonksiyonu ile ismimizi yazdırıyoruz. Sonrasında ise komut satırını açıyoruz ( Windows için başlat kısmına cmd yazıyoruz, Mac için command+space kısayolunu kullanabilirsiniz ). Açtığımız satıra “hi” olarak kayıt ettiğimiz dosyayı getiriyoruz ve Spyder idesine yazdığımız isim soyisim önümüze çıkıyoruz.

4)Hesaplama scripti oluşturacağız. Spyder idesinde input ile 2 farklı sayı alacağız ve bu 2 sayıyı birbiriyle toplayacağız, çıkartacağız, çarpacağız ve böleceğiz. Sonuçları da print ile yazdıracağız.

İlk sayıyı yazmamızı sağlayacak input fonksiyonundan önce print ile o sayının yazılmasını isteyecek metni yazıyoruz. ( print(“Lütfen bir sayı giriniz ) gibi.

Sonrasında ise bu input fonksiyonuna herhangi bir isim veriyoruz ( daha sonrasında yazılacak rakamlar üzerinden işlem yapılabilmesi için ). Birincisine a diyoruz ve int(input()) yazıyoruz. İkincisine de b diyerek aynısnı yazıyoruz.

Bu iki sayıyı aldığımızda ne yapacağımızı da kodu çalıştırmadan yazıyoruz. ( a+b), (a-b ), (a*b), (a/b).

Bu işlemleri yaptıktan sonra bize göstermesi için de print fonksiyonunu kullanıyoruz. Fark ettiyseniz bu iki sayının toplamı cümlesi bitişine bir adet boşluk bıraktık. Bunun nedeni toplanan rakam ile yazının arasında boşluk bırakmak.

 İnput’un önüne int yazmamızın nedeni çıktıyı integer değere çevirmek. Aksi halde string olarak çıktı verecek ve hesaplama işlemlerini yapamayacak. Örneğin int yazmadan input() yazarsak. 2 değeri birbiriyle toplamayacak sadece arka arkaya yazacaktır. A için 10 , b için 2 rakamlarını yazdığımızda. a+b bu iki sayıyı toplamayacak ve 102 sonucunu verecek. Çıkarma, çarpma, bölme işlemlerini de yapmayacak, hata verecektir.

Sonrasında konsola gelerek ilgili dosyayı çalıştırıyoruz ( hesapla.py). Bizden önce bir sayı istiyor ve onu yazıyoruz. Sonra tekrar bir sayı istiyor ve onu da yazıyoruz. Sonrasında ise toplama , çıkarma, çarpma, bölme işlemlerini yapıyor ve yazdırıyor.

1.hafta ödevleri tamamlandı. Bol bol tekrar yapmaya devam.

Eğer ‘Neden Veri Bilimi’ adlı yazımı okumadan buraya geldiysen buraya tıklayıp bu ödevleri neden paylaştığımı detaylıca öğrenebilirsin.

“Veri Bilimi ve Yapay Zekaya Giriş” ve “Veri Okuryazarlığı” sınav sonucunda verilen sertifikalar

Veri Bilimi 1.Hafta Ödevi: Konsolda Hesaplama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön