Korona virüsünün tüm dünyayı etkileyen küresel bir sorun olduğundan, bu süreçte hepimizin eve kapanmasından, eve kapanırken ekonomik olarak zorlanmamızdan, sahip olduğumuzun mesleklerin iyi veya kötü etkilenmesinden bahsetmeyeceğim. Çünkü yaklaşık 2 aydır aynı konular konuşuluyor.
Bu süreçte hangi sektörlerin ne kadar etkilendiğini Google ve Deloitte kaynaklarından süzerek size özetleyeceğim. Öncelikle Dünya verilerinden bahsederek başlayacağım ve sonrasında Türkiye ile ilgili sektör verilerini paylaşacağım.
Korona virüs sürecinde kullanıcılar hiç olmadığı kadar çok farklı cihazı internete bağlanmak için kullanıyor. Telefon, tablet, bilgisayar, televizyon. Özellikle televizyon üzerinden youtube izleme oranları bir hayli artış gösterdi. Tüketilen içeriklerin %60’ı izlenerek tüketilmiş. Nielsen datalarına göre de günde 12 saat civarında çevrimiçi olunmuş. Bir sene önceye göre %20 daha fazla telefon uygulamalarında zaman geçirilmiş.
Arama motorlarındaki yakınımda aramaları %60 artarken, eve servis aramaları ise %100’ün üzerinde artış göstermiş. Amerika’da yapılan araştırmada katılımcıların %24’ü, daha önce sürekli fiziki mağazadan aldıkları ürünleri ilk kez internetten aldıklarını söylemiş. Bu kullanıcıların %84’ü ise bunu bir kez daha deneyeceklerini söylemiş. E-ticaret sektörünü sevinderecek bir haber bu!
Bu konuya ilgi duyan herkes hangi sektörün olumlu ya da olumsuz olarak etkilendiğini biliyordur. Yine de ilk 5 sektörü bilmeyenler için bir kere daha tekrarlayalım.
Olumlu yönde etkilenen 5 sektör
1) Market zinciri veya market uygulamaları
2) Uzaktan eğitim ve çevrimiçi görüşme
3) Hobi, oyun, kitap
4) Kargo
5) Meditasyon, fitness uygulamaları
Olumsuz yönde etkilenen 5 sektör
1) Otel
2) Ulaşım
3) Tiyatro, sinema
4) Spor salonları
5) Bahis
Mart — Nisan arasındaki değişimlerde ise:
Fitness uygulamaları %160 , mobil perakende %100, kamu hizmetleri %90, kamu bankaları %70, yerel pazaryeri %65 büyüdü.
Sağlık destek ürünleri, %60, havayolu %40, kıyafet — ayakkabı %30, ulaşım %25, kamu sağlık %25 küçüldü.
Aşağıdaki tablodan çalıştığınız sektör ile ilgili büyüme ve küçülme verilerine ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar: Google ve Deloitte