Türkiye’de e-ticaret hacmi yaklaşık %40 büyüyerek 42 Milyar TL’ye geldi. Gelişmiş ülkelerde alışverişin içerisinde e-ticaret kullanım payı yaklaşık %10. Türkiye’de bu oran henüz %5’lerde. Artık insanların %80’i bir alışveriş yapmadan önce internet üzerinden araştırmalar yapıyor. Fakat bu %80’lik kısmın %50’si yine de online alışverişe güvenemeyip veya farklı nedenlerden dolayı alışverişini fiziksel mağazada sonlandırıyor.
E-ticaretin kolaylık ve rahatlığından dolayı her geçen gün talep artmasına rağmen fiziksel mağazalar halen varlıklarını sürdürüyor. Çünkü hala fiziksel mağazaları tercih edenlerin sayısı bir hayli fazla. Bunların birçok nedeni var. Bunlardan bazıları; ürünlerin denenmeden veya görülmeden alınamayacağı, internetten gelecek ürüne güvenememe ve internette yeterli bilgi bulunamaması. İnternette birçok ürün çeşidi ve birçok bilgi var fakat e-ticaret sitelerinde müşterileri ikna edecek ve rahatlatacak bilgi çok az.
Bundan dolayı e-ticaret siteleri kullanıcıları mağazaya giren bir müşteri olarak görmeli ve buna uygun yazılar yazmalıdır. Sadece o ürün hakkında üretim bilgisi değil aynı zamanda müşterilerin mağazada satış danışmanlarına sorduğu soruları veya satış danışmanlarının müşterilere söylediği sözleri içeren yazılar olmalıdır. Örneğin; bir müşterinin memnuniyetini anlatan bir konu hikayeleştirilerek yazılmalıdır. Bu başka bir kişinin yaşadığı ve içinde bulunduğu durumla aynı olabilir. Bundan dolayı o müşteri kendini içselleştirerek e-ticaretteki deneyimi için kendine destek bulabilir.
Fiziksel mağazalardaki alışveriş deneyimi ile e-ticaret deneyiminin neredeyse aynı olduğunu anlatan ve e-ticaretin müşteriye kazanımlarını anlatan yazılar yazılmalıdır. Genelde e-ticaret blog sayfaları açılıyor ve seo’da önlere çıkabilmek için sürekli bilgi yazıları yazılıyor. E-ticaretle alakası olmayan genel kültür yazıları ile müşteriler çekilmeye çalışılıyor. Halbuki bir ürünün yanına koyulacak bir link ile bir müşterinin deneyimini anlatan yazıya köprü yapılabilir. Veya ürün açıklama kısmında ürünün hangi maddeden yapıldığı değil de o maddenin o kişiye ne artılar sağlayacağı yazılıp ilgili linke köprü yapılabilir. Seo amaçlı yazılar yazılmak da isteniyorsa müşteri deneyimleri, mağaza deneyimleri, e-ticaret korkuları, e-ticaretin kolaylık ve rahatlığı gibi konularda yazılar yazılmalıdır.
E-ticaret siteleri ne kadar uzun süredir hayatımızda olsa da hala e-ticaretten korkan ve e-ticarete karşı çekimser davranan kişileri çekecek yazılar yazmalıdır. Bunun yanı sıra var olan müşterilerini koruyabilmek için de web sitelerinde müşterilere mağaza ortamını yaşatmalıdır. Onları tutabilecek onların farklı sitelere gitmesini engelleyecek özel içerikler üretmelidir. Kısa kısa okunması keyifli gerçek hayattan alıntı veya kişiye değer katacak yazıları müşterilerin e-mail adreslerine göndermelidir.