(Bu yazıyı okumak 2dakika10saniyenizi alabilir.)
İlk televizyonlar çıktığında sinema bitecek denmiş. Televizyona karşı ön yargılı bakılmış. Geçiş süreci sancılı olmuş ve şu an sonuç; sinema salonları hala yaşıyor ve bazı dönemlerde dolup taşıyor bile. Tabi şu an farklı film/dizi platformları ile sinema salonları tekrar cebe/eve girme dönüşümüne başladı. Fakat her ne olursa olsun bazı alışkanlıklardan vazgeçmek kolay olmuyor. Fiziksel mağazadan alışveriş de bunlardan biri. Herkesin dilinde klasik söylemler her zaman olacaktır. Artık kimse mağazaya gitmiyor, aa şurdaki dükkan da kapatmış, e-ticaret aldı yürüdü gibi.
Penti Kapatmıyor Daha Da Çok Açıyor
Tamam, e-ticaret alır gider de hala alışveriş yapanların %60’lık kısmı fiziksel mağazaları tercih ediyor. Tamam, şurdaki dükkan kapanıyor da burdaki dükkan da açılıyor. E-ticarete en büyük yatırımı yapanlardan biri olan Penti 500 mağazayı geçti. Demek ki hala fiziksel mağazalar tercih ediliyor. İnternet ve akıllı telefon kullanımlarının artmasıyla e-ticaret tabi ki artıyor, artacak da ama bazı şeylerden asla vazgeçilmez. Fiziksel mağaza gezintisi, mağaza alışverişi de bunlardan birkaçı.
Size şimdi tam tersi bir uygulama göstereceğim, sizin deyiminize göre kapanan mağazalar veya kapanmayıp vizyon sahibi olan mağazalar e-ticarette var olmaya ve kendilerini güçlendirmeye başlıyorlar. Bu tabi ki yeni bir süreç değil, fakat bu hızlanıyor ve artık web ortamında olmamak ayıplanacak duruma geliyor. ‘Bakın mağazalar kapanıyor ve sanal ortamdan satışlara başlıyorlar, artık fiziksel mağazayı tercih edenler azaldı’ diyenlere bir soru sormak istiyorum.
E-ticaret devi olan Amazon neden fiziksel mağaza açtı?
Çünkü müşteri deneyimleri değişiyor. Değişen mağazaların yapısıdır, değişen müşterileri mağazada daha memnun etme dönemidir, değişen müşterilere mağazada dijital deneyim yaşatmaktır. İnsanlar e-ticaretten ne kadar alışveriş yapsa da fiziksel mağazayı ziyaret edecek. Amazan GO ise tamamen dijital olarak tasarlanmış bir mağaza. Bunun da sebebi mağazalara giren 3 kişiden 1’i mağazada dijital görünürlük olmadığı için satın almıyor. Çünkü insanlar artık e-ticaretin verdiği kolay erişime, hızlı ürün bulmaya ve rahatlığa alıştı. Artık onları arıyoruz. Amazan GO mağazası da tam olarak bu şekilde hizmet veriyor. Giriyorsun, buluyorsun ve alıp çıkıyorsun. Müşteri sırası yok, ödeme sırası yok çünkü kasiyer yok çünkü kasa yok. Dijitalleşme demek insan gücünün azalması demektir. Hizmeti alanla verenin aynı kişi olması demektir.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NrmMk1Myrxc?start=2]
Tebrikler 332 kelime okudunuz.