Genelde gittiğiniz iş görüşmelerinde o iş-sizlik gibi gözükse de gelen bir mail veya gelen bir telefonla sonuç işsizlik olabiliyor.
17 Aralık 2018 tarihinde açıklana TÜİK verilerine göre genç nüfus(15-24 yaş) işsizlik oranı %21,6 oldu. 15-64 yaş grubundaki işsizlik oranı ise %11,7 oldu.
Üniversite öğrencileri, okul bittikten sonra kolayca iş bulabileceklerini düşünürler. O süreçte elde ettikleri staj ve iş imkânlarının değerini bilmez nasıl olsa okul bittikten sonra daha iyisini buluruz diye hayaller kurarlar. Kimileri o hayallerine kavuşurken, büyük bir kısmı ise pişmanlıklar ile uzun sürecek iş bulma sürecine girerler.
Kendini geliştirip okul bittikten sonra sahaya dolu dolu çıkan adayların bile zorlandığı iş bulma süreci psikolojik olarak yorucudur. Hele ki üniversite sonrasında askerliğini yapmayan erkek adaylar için bu süreç ekstra zorluk taşır. Çünkü şirketler, yetiştirip geliştirdiği elemanının bir dakika bile şirket dışında olmasına tahammül edemez. Bundan dolayı askere gitme ihtimali olan bir aday hep 2.tercihtir.
Onun için, bedelli askerliğin çıkma ihtimalinin olmadığı ortamda üniversite sonrası direkt olarak askere gitmek en mantıklısıdır-tabii ki mantıksızlığın içerisinde en mantıklısıdır-. Kısa uzun fark etmez askerliğin insana kaybettirdikleri geldikten sonra belli olur. Uzman olduğu alandaki bilgilerin tek tek silindiği ve hatırlanması gereken bir süreç onu bekliyordur.
İş başvuruları sırasında tam benlik, aaa şartlar da tutuyor, hem de ekstralarım bile var diyerek heyecanla başvurduğun pozisyon için görüşmeye çağrılmak için beklemek çok gıcık ve sıkıcıdır. Hadi bir telefon alıp görüşmeye gittin, sonrası ise kendini ne kadar iyi pazarlayabildiğinle alakalıdır. Kendini iyi pazarladığına inanıp olumlu telefon beklerken aldığın olumsuz cevap ise seni bir bir yetkinliğinin altındaki işlere başvurmana itecektir. Artık gittiğin iş görüşmelerinde farklı davranışlar sergilemek ve her şeyi denemek isteyebilirsin. Geçen görüşmede o işi çok istiyorum gibi göründüm, bu sefer biraz daha rahat davranayım. Ya da biraz bilgimi ön plana çıkarıp onlar soru sormadan cevaplayayım, yok yok en iyisi ne sorarlarsa sadece kısa cevapla onu söyleyeyim.
Şirketlerin konkordato ilan ettiği bu dönemde işe girmek oldukça güç. Bırakın eleman çıkarmayı, çoğu şirket sessizce iflas edip kapanıyor. Bundan dolayı işe girmenin bir hayli zor olduğu bu dönemde iş başvurularında sizin ne yapıp yapmadığınızdan çok, şirketin gerçekten eleman alıp almayacağı daha önemli. Çünkü çoğu zaman şirketler iyi bir görünüm çizmek için ve ileride ihtiyaç anında elimizin altında adaylar olsun diye iş görüşmeleri yapabiliyorlar.
Ve maalesef bu iş-sizlik için gittiğiniz görüşmeden işsizlik çıkıyor. Siz kendinizi geliştirmeye, eksik yanlarınızı doldurmaya devam edin. Çünkü bu böyle sürüp gitmeyecek. Sadece kendi uzmanlık alanınızla ilgilenmek yerine ekonomiyi ve siyaseti takip ederek hangi sektörlerin gelecek zaman içerisinde daha çok büyüyeceklerini inceleyebilirsiniz. Bunlara göre yapacağınız başvurular sizi daha çok mutlu edecektir.
Çok yakında işveren, o iş-sizlik diyecek ve sizi çağıracak!