sahinuzunsimsek@gmail.com

Şahin Uzunşimşek

Aslında Bildiğin Şeyler, Sadece Farkına Var!

Dijital Pazarlama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tüm tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin elektronik aygıtlar ve internet üzerinden yapılma halidir. Geleneksel pazarlamanın dezavantajı olan tek taraflı iletişim ve verileri sağlıklı ölçememe özellikleri dijital pazarlamanın en avantajlı yönleridir.

Dijital pazarlama içerisinde performans pazarlama, marka pazarlama ve içerik pazarlama alt başlıkları mevcuttur. Fakat dijital pazarlamayı en güçlü kılan özellik performans pazarlamadır. Site içi ve site dışı kurulumlar yapıldıktan sonra en ilgili kullanıcıyı en doğru zamanda en uygun promosyona çekebilmek en kilit noktadır.

Şirket yapılarına göre değişmekle birlikte dijital pazarlama e-ticaret departmanı altında yer alacağı gibi pazarlama, kurumsal iletişim gibi departmanlar altında bir iş kolu olarak da görülmektedir.

Şirket yapılarına ve sektörlerine göre değişebilecek şekilde ATL (Above the line (Çizgi üstü pazarlama )) BTL (Below the line (Çizgi altı pazarlama )) TTL (Through the line (Hat içi pazarlama )) –faaliyetleri uygulanır. İşletmelerin yaptığı ATL- BTL – TTL pazarlama örneklerini think with google sitesinde zaman zaman bulabilirsiniz.

2019 Ocak verilerine göre Dünya nufüsunun %67’si taşınabilir telefon kullanmaktadır. Nüfusun %57’si ise internet kullanıcısıdır.  Nüfusun %45’i yani 3.4 milyar insan aktif olarak sosyal medya kullanmaktadır. Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’da nüfusun %95’i internet kullanıcısı. Batı Avrupa’da %94 iken Güney Avrupa’da ise  %88 ‘dir.

Türkiye’ye baktığımız zaman nüfusun %93’ünde taşınabilir telefon hattı mevcuttur. Nüfusun %72’si ise internet kullanırken, nüfusun %63’ü aktif sosyal medya kullanıcısıdır.

Türkiye’de günlük ortalama olarak internette 7 saat 15 dakika zaman geçirmekteyiz. Sosyal medyada 2 saat 46 dakika zaman geçiriyoruz. Hal böyle olunca dijital pazarlama aktiviteleri de ülkemizde yaygın olarak kullanılmaktadır.

En etkili dijital pazarlama kanalları

En etkili dijital pazarlama kanalları
  • En doğal ve dönüşüm oranı en yüksek kanallardan birisi doğal ( organic ) trafiktir. Kullanıcılar ilgili internet sitesine arama motorları aracılığıyla gelir.
  • Markanın bilinirliliğini gösteren veya yakın zamanda yapılan reklamların etkisini gösteren kanal direkt (direct) trafiktir. Burada kullanıcılar direkt olarak arama barına ilgili internet sitesinin ismini yazarak siteye gelirler.
  • Genellikle BTL pazarlama faaliyetlerinin sonucu olarak özel hedeflenmiş kitlelere yapılan paralı reklamlar siteye kullanıcı getirmektedir. Paralı reklamlar arasında en çok kullanılan ve dönüşü iyi olan mecralar Google reklamları ve Facebook reklamlarıdır. İnstagram da dönüşü iyi olan bir kanaldır ve Facebook paneli içerisinde yer almaktadır.
  • Markanın sosyal medya faaliyetleri siteye kullanıcı çekmek için kullanılan bir diğer dijital pazarlama kanalıdır.
  • Markanın sektörüne göre kullanıcılara dönüşüm odaklı olmayıp bilgilendirme odaklı olarak yaptığı içerik üretme çalışmaları da dijital pazarlama kanalıdır.
  • Daha çok e-ticaret sitelerinin kullandığı yöntemdir. Komisyon karşılığı kupon veya indirim veren sitelerden gelen kullanıcılar affiliate pazarlamayı oluşturur.
  • Farklı sitelerden ilgili siteye yönlendirilen kullanıcılardır. Bu çalışma paralı olacağı gibi daha küçük sitelerin kendilerini kabul ettirmeye çalışmasından dolayı parasız da olabilir.

Dijital Pazarlama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön